Kentaur

Ontdek de Kentaur-zadels

 

Lederen kwaliteitszadels, klassiek gebouwd aan een betaalbare kostprijs

Zadelbouwer Kentaur bestaat sinds 1991 en is gevestigd in Prostejov in de Tsjechische Republiek. Kentaur-zadels zijn niet alleen populair in Europa, maar ook in Canada, Indonesië en Australië. Al sinds de oprichting gaat Kentaur steeds verder met het ontwikkelen en testen van producten. Door steeds naar hoogwaardige grondstoffen te zoeken en met uitsluitend de beste handenarbeid te produceren, heeft Kentaur een zeer duurzaam gamma opgebouwd. De persoonlijke ervaring tijdens het rijden en het feit dat de stallen zich werkelijk naast de Kentaur zadelmakerij bevinden zijn zeker bij nieuwe Kentaur zadelmodellen of andere Kentaur-producten een groot voordeel.

 

Kentaur zadelbomen

Kentaur zadels worden gebouwd op flexibele zadelbomen.

De Kentaur Webflex zadelboom is langsversterkt met verende stalen platen. Het ingebouwde kopijzer is verwisselbaar, uiteraard mits een aantal stappen vakkundig worden doorlopen.

 

De Kentaur Carbon zadelboom bestaat uit meerdere lagen. Hij staat voor lichtheid, absolute vormstabiliteit, bestendigheid, duurzaamheid, elasticiteit en stabiliteit.

De Kentaur Carbon zadelboom is dun en heeft toch de eigenschap schokken te kunnen opvangen. Daardoor wordt het contact tussen paard en ruiter duidelijk verbeterd.

Met de eigenschap van een verwisselbare boombreedte, uiteraard mits vakkundige verwerking, vormt de Kentaur Carbon zadelboom een uniek product.

 

De Kentaur GRP-zadelboom vormt een goedkoper alternatief voor de Carbon zadelboom.
Deze zadelboom is uit glasvezel gemaakt en alzo ongeveer 300 gram zwaarder.

Ter hoogte van de zadelpennen is de GRP-zadelboom versterkt met Carbon en Kevlar.

 

 

Kentaur zadelkussens

Wolkussens

Voor het vullen van de zadelkussens verwerkt Kentaur volsynthetische wol, die zich volledig aan de paardenrug aanpast. Deze wol blijft ook na langer gebruik zacht en flexibel. Met wol gevulde kussens zijn zeer geschikt voor het paard, hebben uitstekende absorptiemogelijkheden en kunnen individueel aan de paardenrug aangepast worden.  Meerdere lagen onder de wol zorgen voor een gladde onderkant van het kussen.

 • 3 mm LP-schuim versterkt de trekvastheid van het leder
 • 10 mm PU-schuim geeft het kussen een aangename zachtheid
 • 5 mm vilt zorgt voor een hogere stabiliteit van het kussen

Latexkussens

De vulling van deze kussens bestaat uit polyurethaanschuim. Het voordeel van dit kussen is dat het de ruiter een nauwer contact met het paard biedt. Ook de pasvorm verandert helemaal niet, ook niet bij langer gebruik. De vorm van het kussen is evenwel niet aanpasbaar. Een zadel dat met dit type kussens voorzien is kan wel aan de rug aangepast worden met specifieke correctie-onderleggers.

De hoogte van de kussens

Voor paarden met een hogere schoft of met een diepgevormde rug is het mogelijk nodig het zadel achteraan met hogere zadelkussens te ondersteunen. Het is mogelijk het wolkussen met een standaard keilhoogte of verhoogde keil tot één, twee of drie centimeter te verhogen.

De wrongen

Kentaur zadels kunnen met een groot gamma verschillende wrongen voorzien worden, uiteraard modelafhankelijk. 

Kentaur ledergebruik

Hoogwaardige huiden van Italiaanse, Duitse en Franse oorsprong vormen de basis van het leder dat door Kentaur verwerkt wordt. Op die wijze wordt de basis gelegd voor zowel het forsere leder van de kwartieren van hun zadels als het kalfsleder dat voor de kussens en de wrongen van Kentaur zadels wordt gebruikt.  

Voor het leder van de zadelbladen of kwartieren bestaat de keuze uit drie mogelijkheden:

 1. Standaard leder - plantaardig gelooid leder met gladde bovenkant
 2. Country leder - hoogwaardig, geolied leder, dat zacht en antislip is. Ook in bedrukte versie leverbaar.
 3. Gedubbeld kalfsleder - bestaat uit standaardleder dat met soepel kalfsleder overtrokken is en vormt zo een voor de ruiter zeer comfortabele versie.

Kentaur zadelidentificatie

Sinds januari 2018 is ieder Kentaur-zadel voorzien van een productienummer, de maat, de kamerbreedte en extra informatie over zijn specifieke aanpassing.

 • De eerste letter van het produktienummer geeft het zadelboomtype aan.
 • W  /  C  /  G  staan voor Webflex  /  Carbon  /  GRP
 • K +1.+2.+3 kussenhoogte
 • L +/- 2.5   +/- 5 zadelbladlengte
 • V +/- 2   +/- 4  zadelbladvoorsnede
 • KL +1, +2, +3  kopijzerlengte

Kentaur waarborg

Alle Kentaur zadels genieten de volgende waarborg:

 • 5 jaar op de zadelboom
 • 2 jaar op materiaalfouten of productiefouten

Ontdek de Kentaur-zadels