Daar zijn de dazen weer

We hebben lang uitgekeken naar mooi weer maar elk leuk verhaal heeft ook een schaduwzijde. De zomer mag er dan wel voor zorgen dat de paarden opnieuw op de weide kunnen vertoeven en op stap kunnen gaan in de natuur maar er zijn vaak ook spelbrekers in de buurt. Denk maar aan die vervelende dazen die een echte plaag worden bij zwoel en warm weer.

Dazen
Dazen of paardenvliegen / steekvliegen / ... behoren tot de familie van de bloedzuigende tweevleugelige insecten. Ze leggen honderden of duizenden eitjes op vochtige weilanden, wegbermen, in de modder, ... Zowel de larven als poppen zijn erg taai en kunnen ook in minder gunstige weersomstandigheden overleven. Pas uitgekomen dazen doen zich te goed aan de zonnestralen en een volwassen daas leeft ongeveer zes weken. De mannetjesdaas eet nectar maar de vrouwtjes hebben bloed nodig om de eitjes te laten rijpen. Ze komen af op beweging, warmte en geuren zoals zweet en kunnen zelfs door dunne kledij bijten.

Zowel ruiter als paard beschermen zich dus best tegen dazen. Voor de ruiter volstaat een insectenwerende gel of spray en een shirt met lange mouwen in een felle, lichte kleur. Voor de paarden zijn er ook wel wat middelen op de markt:

  • Vliegendekens om je paard te beschermen tegen vliegen, dazen, muggen en andere vervelende insecten heeft Hopa Sport verschillende vliegendekens.
  • Vliegenfrengels en vliegenkappen, special ontworpen om de ogen van het paard te vrijwaren van vervelende insecten.
  • Antivliegen- en dazenproducten van bijvoorbeeld Befix die bereid zijn om natuurlijke bais met de meest effectieve etherische oliën. Ze maskeren de lichaamsgeur van uw paard, ook bij trainende en zwetende paarden.