Zomereczeem bij paarden

Door het veranderende klimaat wordt het muggenseizoen steeds langer. Al vanaf maart zijn deze insecten actief en dat tot vaak diep in het najaar. Ze zijn niet alleen vervelend voor ons, ook paarden kunnen er heel wat hinder van ondervinden want ze kunnen zomereczeem (of staart- en maneneczeem) veroorzaken.

Zomereczeem is de meest voorkomende allergie bij paarden en komt voor bij paarden die allergisch zijn voor het speeksel van bepaalde kleine muggen, in de volksmond knutten of kriebelmuggen genoemd. Ze krijgen er een enorme jeuk van en worden daardoor ook erg onrustig. Omdat het paard omwille van die jeuk ergens tegenaan gaat schuren ontstaat een eczeemhuid. Ze schuren de haren eraf en hun huid wordt soms tot bloedens toe kapotgeschuurd waardoor ze gaat irriteren er er zich ontstekingen kunnen voordoen.

Tegen de allergische reactie van het paard is tot op heden nog geen afdoend middel gevonden maar de nodige bescherming voorzien zoals een eczeemdeken is alvast een goed idee. Bovendien beschermt zo'n deken ook tegen dazen en vliegen zodat het paard in alle rust buiten kan lopen. Verder bestaan er ook verzorgingsproducten die de ongemakken wat kan verlichten. De producten van Befix bieden bijvoorbeeld een zachte, effectieve verzorging van zomereczeem.